مجموع تردد زائرین از مرز بین المللی مهران در سال اربعین سال 1398
این سرزمین، بنا به اسناد تاریخی فراوان، بخشی از کشور عیلام باستان بوده که در حدود ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد به فرمان آشور بانی پال منقرض شد. در کتیبه های بابی، عیلام را ” آلامتو” یا “آلام”خوانده اند. که به قولی به معنای کوهستان یا “کشور طلوع خورشید” است. مدتی پس از سقوط عیلام، حوزه فرمانروایی آنان به دو منطقه تحت نفوذ پارسها و مادها در غرب تقسیم شد. در دوره هخامنشی جزئی از امپراطوری هخامنشی بوده است. بعد از تسخیر ایران به وسیله اعراب مسلمان، احتمال دارد که این ناحیه جزئی از ایالت کوفه باشد. از اوایل قرن چهارم تا اوایل قرن ششم خاندان حسنویه کرد بر لرستان و ایلام حکومت می کردند و از سال۵۷۰ تا ۱۰۰۶ اتابکان لر بر لرستان و پشتکوه حکومت کرده اند. از سال ۱۳۰۹ شمسی در تقسیمات کشوری، ایلام جزو استان پنجم یعنی کرمانشاه گردید.
این استان از جنوب با خوزستان از شرق با لرستان و از شمال با کرمانشاه همسایه بوده و از سمت غرب دارای ۴۲۵ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق است.
استان ایلام با وسعت ۲۰٬۱۵۰ کیلومتر مربع، ۱٫۲ درصد از مساحت ایران را دربر گرفته است و بیست و دومین استان ایران از نظر وسعت محسوب میشود. این استان در غرب کشور واقع شده است.
استان ایلام از غرب به کشور عراق، از جنوب به استان خوزستان، از شرق به استان لرستان و از شمال به استان کرمانشاه محدود میشود.
ایلام یکی از استانهای نیمهمرطوب کوهستانی ایران است. منطقه ایلام به غیر از نواحی جنوب غربی آن، کوهستانهای بسیار بلند و در هم تنیدهای دارد که از چینخوردگیهای متعدد و موازی به وجود آمدهاند. این کوهستانها در شرق و شمال شرق ایلام آنچنان از عظمت برخوردار است که باعث عدم ایجاد دشتهای میان کوهی شده است. امتداد این رشتهکوهها عموما از شمال غربی به سوی جنوب شرقی است.
بهطور کلی شمال و شمال شرق استان را ارتفاعات و کوهستانهای بلند در بر گرفته و نیمه غربی و جنوب غربی آن از نواحی کم ارتفاع با شیبی به طرف غرب تشکیل یافته است که دشتهای وسیع گرمسیر منطقه مهران، دهلران و دشت عباس در این ناحیه قرار دارد.
بیش از هفتاد درصد استان را کوهستان تشکیل میدهد. چینخوردگیهای استان، موازی و منظم و جنس آنها رسوبی و بیشتر از نوع آهک و گچ است. کوههای مانشت، سیوان، قلارنگ، قلاجه، لنه و چرمین از کوههای شمال و شمال شرق استان است. همچنین از دیگر کوههای استان میتوان به سلسله ارتفاعات کبیرکوه، ارتفاعات دینارکوه، اناران، سیاه کوه، رشتهکوههای کمارتفاع مرزی غرب پشتکوه مشرف بر دشتهای بینالنهرین و رنوی مسلط بر دشت ایوان اشاره کرد که کبیرکوه و دینارکوه مهمترین ارتفاعات هستند.
ایلام از مناطق گرمسیر کشور است بخشهای شمالی، جنوبی و غربی استان دارای اختلاف درجه حرارت و بارندگی زیاد هستند که دلیل آن هم وجود ارتفاعات است.
سه منطقه سردسیری، گرمسیری و معتدل در این استان وجود دارد:
مناطق کوهستانی شمال و شمال شرق دارای اقلیم نسبتا سرد و زمستان طولانی بوده و حداقل درجه حرارت در زمستان تا ۱۵ درجه زیر صفر میرسد، میزان بارندگی آن نیز به بیش از ۵۰۰ میلیمتر در سال میرسد.
مناطق جلگهای غرب و جنوب غرب استان اقلیم گرمسیری دارند. بیشترین میزان دمای این نواحی تا ۴۵ درجه بالای صفر است. متوسط بارش سالیانه نیز ۲۰۰ میلیمتر است.
مناطق میانی اقلیم معتدل دارد که در زمستان درجه حرات تا ۵ درجه زیر صفر میرسد و مناطق جنوبی و درهشهر در تابستان دارای دمای بیش از ۴۰ درجه سانتیگراد میشود.
بهطور کلی ۵۰ درصد بارندگی استان درفصل زمستان، ۲۰ درصد در فصل بهار، ۲۹ درصد درفصل پاییز و ۱ درصد درفصل تابستان به وجود میآید.
کردها بیشترین جمعیت استان ایلام را تشکیل میدهند، سپس لرها و بعد از آن عربها تشکیلدهنده جمعیت این استان هستند. ایل ریزه وند، خزر و ملکشاهی از جمله ایلهای کرد معروف در این استان هستند. بیشتر مردم این استان به زبان کردی ایلامی تکلم میکنند، اما لری، لکی و عربی نیز در استان مورد استفاده قرار میگیرد.
مجموع تردد زائرین از مرز بین المللی مهران در سال اربعین سال 1398
کردها در شهرستانهای ایوان (کردی کلهری)، ایلام، ملکشاهی، مهران، سیروان، بدره و بخشی در آبدانان و دهلران زندگی میکنند. لرها در بخشهایی از شهرستانهای دهلران، ایلام، آبدانان، درهشهر و بدره، لک زبانها در بخشهایی از شهرستانهای شیروان، چرداول و درهشهر سکونت دارند. در شهرستان دهلران و بهخصوص در بخش موسیان، عربها زندگی میکنند.
استان ایلام دارای پتانسیل ها و قابلیت های فراوانی از قبیل : مرز بین المللی مهران بعنوان نزدیکترین مرز جهت دسترسی به بازار کشور عراق، صنایع پایین دستی نفت، گاز و پتروشیمی، کانیهای غیر فلزی، اراضی حاصلخیز و آثار تاریخی و طبیعی فراوان، گردشگری سلامت، صنایع دستی و فرش، رویداد عظیم اربعین و … می باشد که بخشی از این ظرفیت ها بکر بوده و در این گزارش به منظور معرفی بیشتر این ظرفیت ها به تشریح آنها، اهم طرح های قابل سرمایه گذاری و مشوق های لازم در راستای جذب سرمایه گذار اشاره خواهد شد.
لباسهای بومی و محلی ایلام به دست فراموشی سپرده شده و حتی در روستاهای استان نیز کمتر به چشم میخورد فرهنگ کلانشهرها به استان کوچکی مثل ایلام نیز ورود کرده و سبب نابودی خرده فرهنگهای بومی و محلی شده است.
لباسهای محلی همواره مورد توجه گردشگران قرار میگیرند و هم اینکه از مهمترین جاذبههای فرهنگی استان ایلام محسوب میشوند.
پوشاک بانوان ایرانی از سرپوش یا سَروَن، عرقچن یا کِلاو، گُل وَنی، تا کاری، هَبر، مَقنا یا مَقنَه، قَترهَ، کَمَر چین، یَل، کُلَنجَه، سُخمَه، کراس یا شوو، شِوال، قیوَن و کفش تشکیل میشود.
مردان نیز از کِلاو یا کُلاه، لَچِگ یا چفیه، فَرَجِی یاکَرَک یا کَپنَک، سُخمه، عبا، خُفتان، شِوال، کِلاش و دشداشه بهره میجویند.
این استان از جنوب با خوزستان از شرق با لرستان و از شمال با کرمانشاه همسایه بوده و از سمت غرب دارای ۴۲۵ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق است.